Waddendiner Nieuwspoort start Waddengastronomie

Eten en drinken verbindt! Zeker als het gaat om eerlijke en authentieke producten uit het waddengebied klaargemaakt door professionals die de natuurlijke oogst van hun regio op waarde weten te schatten. Zo is het jaarlijkse Waddendiner ontstaan, traditioneel gehouden in Pers- en Debatcentrum Nieuwspoort, het officieuze politieke centrum van Den Haag. Tien jaar na de toekenning van de UNESCO-werelderfgoedstatus (2009) organiseerden de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland een speciaal jaarlijks Waddendiner, bereid door het Waddenrestaurant bij uitstek Zuiver Vlieland van eigenaar Roland Bakker, chef-kok Robert Buurma en zijn keukenbrigade.

Afgelopen dinsdag 12 oktober werd het diner voor de derde keer gehouden en was het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed’ medegastheer van de ruim 100 politici, bestuurders, lobbyisten en vertegenwoordigers van het waddengebied. Annette van Ruitenburg en Kees Terwisscha van Scheltinga (zie foto) lieten met de door hun verzorgde menukaart zien wat het waddengebied culinair te bieden heeft. Ook gaven ze uitleg hoe Waddengastronomie in de komende vijf jaar de hele waddenregio en haar ondernemers samen wil brengen rond de duurzame productie van waddenvoedsel en culinair (kwaliteits)toerisme. Dat alles met een minimale voetprint.

De Waddengroep, NHL Stenden en Visit Wadden zijn de initiatiefnemers en vaste partners in het project dat met het geslaagde diner haar officiële start kende. Het project wordt uitgevoerd door en voor een groeiend netwerk van ‘groene’ bedrijven rondom het Waddenzee Werelderfgoed en wordt mede gefinancierd door het Investeringskader Waddengebied (IKW) en de drie Waddenprovincies.

Inspirerende IKW waddendagen
Meerjarenprogramma IKW 2021 en verder