Dag van het Wad in teken van 12 jaar UNESCO Werelderfgoed

Het is al weer 12 jaar geleden dat het Waddengebied de status kreeg van UNESCO werelderfgoed. Sinds die toekenning viert Visit Wadden ieder jaar op 26 juni de Dag van het Wad om deze unieke en bijzondere status onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Ook dit jaar is de Dag van het Wad met succes gevierd. Ruim 50 ondernemers in het waddengebied deden mee en boden bezoekers en recreanten een voorproefje van hun activiteiten (klik hier voor een korte impressie van de dag).

Start zomercampagne
Naast deze vele activiteiten en voorproefjes greep Visit Wadden de dag ook aan om te starten met de zomercampagne “Voel je vrij op de Wadden”. Visit Wadden nodigt met deze campagne bezoekers, maar ook inwoners van het waddengebied uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan en om een zomer in te luiden waarin men zich vrij voelt op de Wadden.
Om dat te ervaren heeft Visit Wadden samen met de regionale marketingorganisaties, toeristische ondernemers en natuurorganisaties een zomeragenda gemaakt vol ultieme waddenbelevenissen. De agenda is voor zowel de eilanden als voor het Waddenkustgebied en staat vol met activiteiten zoals wadlopen, een terp of wierde beklimmen, het proeven van oesters en zeewier of luisteren naar verhalen van een gids. Benieuwd wat er allemaal te doen is deze zomer klik dan hier.

Wad the F*CK
Naast het start van de zomercampagne ging ook de bewustwordingscampagne Wad the F*CK van start. De Dag van het Wad werd door initiatiefnemers Mijke Bos en Esther Leystra gebruikt om aandacht te vragen voor het voorkomen van (zwerf)afval in het Waddengebied.

Sigarettenfilters, plastic flesjes, blikjes…het zijn maar een paar voorbeelden van troep dat vaak te vinden is in de natuur. Ook liggen de stranden van de Waddeneilanden bezaaid met onnodig veel afval. ‘Al dit afval is een afspiegeling van onze extreme consumptiemaatschappij. Iedereen koopt en doet maar. Maar wat vaak wordt vergeten, zijn de hoge kosten voor het milieu en de impact op onze eigen gezondheid’, aldus de initiatiefnemers. Benieuwd naar de campagne klik hier.

Kortom de Dag van het Wad 2021 was een groot succes en bij Visit Wadden kijken ze al weer uit naar de editie van 2022.

Foto: Janice Meyer

Wij&Wadvogels Schiermonnikoog
Volop genieten van Waddengastronomie