Ervaar donkerte van het waddengebied

Het waddengebied is de donkerste plek van het land. Op zaterdag 20 maart van 20.00 tot 21.15 uur, tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen, organiseerden de drie noordelijke Natuur en Milieufederaties een digitale tocht door dit speciale gebied. Hun ervaringen zijn terug te kijken.

In het grootste gedeelte van Nederland wordt het helaas nooit meer écht donker. In het Waddengebied zijn op sommige nachten 3500 sterren te zien, tegenover 50 in de meest verlichte gebieden van ons land.

Sinds oktober 2016 is het Lauwersmeergebied een officieel Dark Sky Park: een plek waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in Nederland waar het nog echt donker wordt, waardoor hier ’s nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op sommige dagen is hier zelfs het Noorderlicht te zien.

Digitale tocht
Live vanuit het Wadden Center aan de Afsluitdijk namen boswachter Jaap Kloosterhuis en de drie Donkerte Ambassadeurs van Rijksuniversiteit Groningen, Alex, Nynke en Annemarijn, de kijkers zaterdagnacht 20 maart mee in de donkerte van het Waddengebied. Wist je bijvoorbeeld dat koolmezen een zogenaamd derde oog hebben en daarmee de daglengte kunnen registreren? Door het vele kunstlicht wordt deze daglengte opgerekt en raakt dit mechanisme bij de vogels verstoord. Verder gaven de ambassadeurs een kijkje in het sterrenstelsel en benoemden ze de voornaamste kunstmatige bronnen van lichtvervuiling. Weet jij welke dat zijn? Je ziet het terug tijdens de show.

Heb je het gemist of wil je het nog een keer zien? Klik dan op onderstaande linkjes voor de presentaties:

Gehele Nacht van het Wad-show

Presentatie Jaap Kloosterhuis

Presentatie Donkerte Ambassadeurs

Over de Nacht van het Wad
De Nacht van het Wad is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties van Noord-Holland, Fryslân & Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Heb je verder nog vragen, laat het gerust weten! Je kunt ons bereiken via info@nachtvanhetwad.nl. Of kijk op www.nachtvanhetwad.nl voor meer informatie.

De Nacht van het Wad is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties van Noord-Holland, Fryslân & Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De nacht wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Nationaal Park Lauwersmeer en de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen.

IKW-project
‘De Donkerte van het Waddengebied’ is de naam van het IKW-project om duurzaam toerisme te stimuleren. Doel is handen en voeten te geven aan de beleving van de duisternis in het Waddengebied. Lees verder >

Leren omgaan met verzilting
Waddenbodem bruist van het leven