Officiële opening informatiecentrum Het Baken

Op 1 mei opende informatiecentrum Het Baken voor het eerst zijn deuren voor eilanders en bezoekers van Schiermonnikoog. Vanwege de toen geldende coronamaatregelen kon er geen feest georganiseerd worden om deze opening te vieren.  Maar de initiatiefnemers (Natuurmonumenten, VVV Schiermonnikoog, Bezoekerscentrum Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog en  gemeente Schiermonnikoog) waren al lang blij dat het informatiecentrum nog voor de start van het zomerseizoen  open kon, conform de corona regels. De officiële openingsfestiviteiten werden nog even uitgesteld.

Op 3 september gaat dat feestje eindelijk plaats vinden en mogen alle partijen en sponsoren die ervoor gezorgd hebben dat Het Baken kwam eindelijk een officiële kijkje nemen in het gebouw. (Let op! De officiële opening is alleen toegankelijk voor genodigden i.v.m. de geldende Coronamaatregelen) Later in september wordt er ook speciaal voor eilanders een open dag georganiseerd met gratis excursies en kinderactiviteiten.

In Het Baken werken Natuurmonumenten en VVV Schiermonnikoog op een unieke manier samen. “Eiland promotie, informatie, natuurbescherming en natuurbeleving allemaal in één gebouw. Dat maakt Het Baken echt bijzonder”, aldus Enit Scholtens, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten. “Met dit informatiecentrum geven we duizenden mensen die jaarlijks Schiermonnikoog verkennen, een prachtig startpunt van hun bezoek. Alle informatie over de rijke natuur, recreatie en het ‘eilandgevoel’ vind je nu onder één dak.”  

In het informatiecentrum is een eigentijdse en interactieve expositie ingericht over het Nationaal Park, het Werelderfgoed de Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt. In de tentoonstelling sta je oog in oog met een zeehond, worden aankomst en vertrektijden van de internationale trekvogels bijgehouden en  bewonder je de sterrenhemel boven het eiland. Niet te missen zijn de grote maquette van het eiland én de informatie over vogels, flora en fauna; Schiermonnikoog is immers een hotspot voor natuurliefhebbers.

Natuurlijk is er ook een winkel  met Wadden- en streekproducten, souvenirs, speurtochten en uiteraard de mooiste wandel- en fietsroutes van Schiermonnikoog.

Sinds de opening in mei heeft Het Baken al 40.000 bezoekers mogen ontvangen! We verwachten eind augustus het 50.000ste bezoeker te mogen vieren.

Naast bijdragen van het IKW-Waddenfonds, de provincie Fryslân, de gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten hebben tal van andere, lokale en regionale sponsors bijgedragen om dit project mogelijk te maken. Het Baken is ontworpen door de Friese architecte Nynke Rixt Jukema uit Leeuwarden, in samenwerking met Bètha Architecten uit Burgum. Het gebouw is duurzaam ontworpen en wekt haar eigen energie op. Het Baken is gebouwd door bouwbedrijf Dijkstra te Schiermonnikoog.

Het Baken is open van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 tot 14.00 uur. Het team van Natuurmonumenten en VVV staat met veel expertise en plezier voor u klaar. Want Schiermonnikoog begint bij Het Baken!

Slow Mill: Duurzame energie opwekken op zee
Klimaatadaptatie grote kans voor cultuurhistorisch dorp Zoutkamp