Symposium: Van Dijkversterking naar Klimaatadaptieve Waddenkust

Op maandag 13 mei van 16:00 tot 20:00 vindt in Holwerd het symposium: Van Dijkversterking naar Klimaatadaptieve Waddenkust plaats. Dit symposium wordt georganiseerd door de Waddenprovincies via het Investeringskader Waddengebied (IKW) samen met Vereniging Circulair Friesland.

Een inspirerend programma met sprekers en panelleden, dat ons uitdaagt om na te denken over hoe wij het Waddengebied toekomstbestendig kunnen maken voor volgende generaties. Hoe gaan we om met effecten van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging, verzilting en zoetwaterbeschikbaarheid? Het zijn complexe opgaven. Maar het geeft ook kansen die we integraal én samen met de bewoners kunnen verzilveren in klimaatadaptieve kustlandschappen.

Links of rechtsom moet er veel gebeuren om het Waddengebied te kunnen behouden en ontwikkelen. Maar hoe doen we dat? Hoe komen wij met elkaar tot een toekomstbestendig handelingsperspectief? Wat drijft ons en wat houdt ons tegen?

Laat dit in aanloop van het symposium alvast stof tot nadenken zijn!

Tijdens het symposium wordt kennis uitgewisseld, is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan én worden praktijkvoorbeelden en kansen toegelicht.

Speciale gast Deltacommissaris Co Verdaas
De heer Co Verdaas is verantwoordelijk voor het Nationaal Deltaprogramma met de thema’s waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke adaptatie. Hij heeft veel kennis van en ervaring met gebiedsontwikkeling. Specifiek voor het Waddengebied is hiervoor het Deltaprogramma Waddengebied ingericht.

Deskundigenpanel
Onder leiding van dagvoorzitter Marijke Roskam reflecteert het deskundigenpanel op de plenaire bijdragen. Het panel bestaat naast Co Verdaas uit:

  • Gedeputeerden Matthijs de Vries (provincie Fryslân) en Susan Top (provincie Groningen);
  • Waterschapsbestuurders met o.a. Frank Jorna (Wetterskip Fryslân), Annette van Velde (Noorderzijlvest).

Ook de aanwezigen in de zaal krijgen de gelegenheid mee te denken en vragen te stellen.

Wilt u bij het symposium aanwezig zijn meld u dan aan via de aanmeldpagina.

Programma

16.00   Inloop met koffie en thee
16.30 Welkom en introductie met gedeputeerde Matthijs de Vries (namens de Waddenprovincies) en Deltacommissaris Co Verdaas
16.40 Programma Eems-Dollard als voorbeeld, Peter van Dijken en Matthijs Buurman (provincie Groningen)

Het programma Eems-Dollard 2050 loopt inmiddels al bijna 15 jaar en de samenwerking gaat nog jarenlang door. Hoe kun je slim anticiperen en meebewegen vanuit een lange termijn perspectief, waarbij nu al stappen worden gezet in de goede richting? Wat kunnen wij hiervan leren? Waar lopen betrokken partijen tegenaan en hoe ziet de onderlinge samenwerking eruit?

16.55  Circulaire kansen voor gebiedsontwikkeling van de Friese Waddenkust, Harm Beerda (Vereniging Circulair Friesland)

Eind 2021 is Vereniging Circulair Friesland gestart met de ‘Ambitietafel Gebiedsontwikkeling Friese Waddenkust 2100’ met de verantwoordelijke overheden, de kennisinstituten en belangenorganisaties. Aanleiding zijn de grote circulaire kansen die zich in Fryslân voordoen. Ook langs de Waddenkust liggen er kansen. Doel is om een realiseerbaar toekomstbeeld van de Friese Waddenkust in 2100 in beeld te brengen, als een groen, duurzaam, meegroeiend en waterkerend kustlandschap. Dit in goede samenhang met landbouw en natuurontwikkeling. En hoe vertalen wij dit naar de opgaven op de korte en middellange termijn 2024-2035?

17.05  Paneldiscussie
17.30  Zoetwater in breder perspectief, Katja Phillippart (directeur Waddenacademie) en Titian Oterdoom (Investeringskader Waddengebied)

Voldoende zoetwaterbeschikbaarheid staat nu al onder druk en de urgentie wordt alleen maar groter. Voldoende drinkwater is niet langer meer altijd vanzelfsprekend, terwijl zoetwater zowel voor de landbouw, de bewoners als de natuur van groot belang is.

Zoetwater lijkt voor de toekomst een belangrijke motor voor een integrale gebiedsaanpak want iedereen heeft hier belang bij. De Waddenacademie heeft onderzoek gedaan naar de zoetwaterbeschikbaarheid en presenteert de resultaten. Samen met het Investeringskader Waddengebied wordt in beeld gebracht aan welke “knoppen kan worden gedraaid”.

Het rapport van de Waddenacademie wordt vervolgens uitgereikt aan het deskundigenpanel.

17.45  Paneldiscussie
18.00  Brede welvaart en toerisme. Kansen in de streek, Jouke van Dijk (emeritus hoogleraar RUG en voorheen lid van de Waddenacademie)

Hoe benut je denkkracht van de streek optimaal? Welke kansen worden nu al gezien? En wat kan toerisme en recreatie bijdragen aan brede welvaart? Jouke van Dijk geeft een aantal goede voorbeelden, tips en dilemma’s.

18.15  Paneldiscussie: wat nemen we mee?

Waar vinden we elkaar? Hebben we een beter beeld hoe we komen tot integrale klimaatadaptieve kustlandschappen en het hoe? Wat hebben we van elkaar nodig en wat zijn de vervolgstappen die we met elkaar moeten nemen?

18.30   Einde plenaire bijeenkomst en start buffet

Een heerlijk biologisch buffet dat bereid is met streekeigen Waddenproducten biedt alle gelegenheid om na te praten, de inspirerende woorden te laten bezinken en onze creatieve gedachten over de complexe en uitdagende opgaven te delen.

Een prachtig moment om te netwerken!

20.00  Einde bijeenkomst

 

‘Wad Gaat Om’ gaat strijd met plasticvervuiling in het Waddengebied aan